USA 23.6 – RUSTDAG AAN DE KUST

di 15 aug. APALACHICOLA (WEST-FLORIDA) km stand 887

Onze eerste rustdag, hier en vandaag. We hebben er tien fietsdagen opzitten. Kortste etappe 71km en langste 113km. Gemiddeld doen we 88km per dag en dat is precies wat we vooraf bedacht hadden. So far so good dus. Gemiddelde snelheid rond de 21. Om het uur een koelpauze. Nog een paar dagen en dan zijn we Florida uit. Het schiereiland, met in het zuiden Miami, hebben we doorkruist. Nu nog een strook langs de kust die ook nog tot Florida behoort. Die gaat onder de states Georgia en Alabama door.

Gisteren zijn we aangekomen bij die kust, de Golf van Mexico. Al in gezwommen. Bar warm en bremzout. De omgeving waar we nu zijn en de komende week doorheen gaan, is volledig verschillend van de lange rechte wegen door de moeras-, veen- en bosgebieden. Nu: water, oceaan, palmen, uiterst riante optrekjes, stranden en vakantieplaatsen. We fietsen Florida’s Scenic Highway tot aan New Orleans (waar het dan allang niet meer Florida is…)

De factor wind is erbij gekomen en dat is logisch, zo aan de kust. Voordeel is dat het verfrist, nadeel is dat je ‘m tegen kunt hebben. En dat hadden we gisteren. Bijvoorbeeld ook over een 6 kilometer lange landtong plus hoge brug. De enige en eerste dag dat we best wel vermoeid aankwamen. Gelukkig hadden we de rustdag van vandaag al ingepland.

Het blijft hier onveranderd warm. Zeg maar heet. Soms worden de 100 degrees aangetikt (Fahrenheit; in Celsius 37) en dan is de grens van afkoeling van het menselijk lichaam wel bereikt. Leve de airco…! Van de mensen hier begrijpen we dat het zelfs voor Amerikaanse begrippen hier een flinke long hot summer is. Een hittegolf die al twee maanden duurt, bijna elke dag is er wel een hittewaarschuwing. Maar we slaan ons er kranig doorheen. Veel, heel veel, drinken. Zoveel mogelijk koelen. Gisteren mochten we zelfs de bierkoeling van een supermarkt in, te vergelijken bij ons met de vrieskoeling van een slagerij. Was wel erg brrr ineens. Het gaat ons in ieder geval beter af dan het groteske gordeldier dat hier zijn habitat heeft. Of beter gezegd had. Ook deze dieren treffen we geregeld overreden aan. Arm dier, 30 cm zo pril. Langs de kant van de weg.

Ah, ook interessant. Of niet. We hebben hier vaak wifi. Meestal goede kwaliteit. Dus we zijn volop interactief bereikbaar. En bezig. Om ook buiten een wifispot te kunnen internetten (handig voor de route; Maps, overnachtingen, tankstations(!), supermarkten) hebben we een internetbundel via KPN aangeschaft. 26€ voor één maand. 10gb en bijna niet op te krijgen. Heel handig. Dank KPN, voor het aanbod!! Jullie mogen nu alleen wel stoppen met dagelijks 5 keer dat aanbod te doen, via SMS….

Over overvloedig aanbod gesproken, wat dacht je van de vrijheid van religie hier? De keuzemogelijkheden van kerkgemeenschap?? Come to America!Hoeveel verschillende we al niet gezien en gepasseerd hebben… een greepje uit het aanbod… Catholic, baptist, methodic, apostolic, New Light, community, full gospel, river of life, authentic life, church of God, grace Christian, harmony church, first haitian church, evangel Christian fellowship, release city, freedom for life family, bible church, the rock church, faith celebration and so on & on. Gezien de leesbaarheid van dit blok houden we het hier maar bij. Eenmaal mochten de zondagdienst van afstand op geluid meebeleven. Geweldig. Halleluja!

Rustdag nu dus. Net gezwommen. De was hangt te drogen. Straks even het stadje in. Boodschappen doen. Even kijken of de banden bijgepompt moeten worden. Tot nu toe gaat alles crescendo. Morgen peddelen we verder, de kustweg langs, richting New Orleans.

* Alle foto’s van onze reis vind je onder de knop USA23 in de zwarte taakbalk hierboven. Klik op de foto om te vergroten.

Dit bericht is geplaatst in USA23. Bookmark de permalink.

3 reacties op USA 23.6 – RUSTDAG AAN DE KUST

  1. Peter en Annemieke schreef:

    we hebben super veel bewondering voor jullie doorzettingsvermogen. Ga zo door met al die kilometers die nog in het verschiet liggen. We wensen jullie nog heel veel fietsplezier en lezen graag het vervolg weer.

  2. HELEEN Jambroes-Folmer schreef:

    prachtige foto’s en mooie verhalen. kunnen jullie de tegenwind steekte inschatten?

  3. Anke schreef:

    Hebben jullie ooit de interviews gezien van Louis Theroux over Amerika ? Heel bijzonder. Sterkte met de warmte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *