USA 23.27 – BYE BYE

Zo. 29 aug. 2023 SAN FRANCISCO INTERNATIONAL AIRPORT.

Route: Miami (Florida) – San Francisco (California) 5961km, met uitstapjes mee 6021km.

Zo, het zit erop. Terwijl America zich opmaakt voor Halloween zitten wij nu, zondagmiddag op het vliegveld te wachten op de boarding voor onze vlucht van 15.05 uur. Amerikaanse tijd voor nog een keer, we landen op Schiphol maandagmorgen 9.30u. Onvoorstelbaar snel door de check-in en de douane en ook de fietsen waren razendsnel verwerkt. Niets maximale afmetingen of gewicht… Klasse, San Francisco International! Heel wat anders dan JFK in New York op de heenweg.

De drie dagen die we als afsluiting van onze fietsreis oostkust-westkust in San Francisco hebben besteed, zijn ons prima bevallen. Voor Remco een fijn weerzien met de stad na 28 jaar en voor Johan een veel fijner verblijf dan in 2017. Toen blijkbaar een hotel in een verkeerde buurt. Enorm veel homeless people en verloedering daar. Nu ook nog, maar veel minder. We zijn nu wel veel meer, eigenlijk alleen maar, in de toeristische gebieden geweest en daar troffen we de stad in geur en kleur aan. Volop in de zon, fris met 17 graden, maar prima te doen.

Ons hotel -Riu Plaza- lag aan Fisherman’s Wharf- en van daaruit hebben we gewandeld en gecablecard. Niet meer gefietst, de met name kleine versnellingen wilden niet zo goed meer en dat is in een stad als deze een behoorlijke handicap.

De stad is gebouwd op allemaal heuvels en wie wel eens een documentaire over San Francisco heeft gezien of een film die zich hier afspeelt, weet dat het krioelt van de waanzinnige steile hellingen, weliswaar in terrassen, maar van wel 25% en behoorlijke lengte. Onmogelijk om die in z’n geheel fietsend omhoog te nemen en levensgevaarlijk omlaag. We hebben de hellingen gewandeld en dat was al niet eenvoudig. En met de Cable Car. Welbekend en een van de topattracties hier. Goed dat er twee sterke kerels aan de remmen scheuren…

Met die Cable Car zijn we de stad kriskras doorgegaan. Die Cars zijn al vanaf 1873 in bedrijf! Een soort hop-on-hop-off op eigen gelegenheid. We hebben over Fisherman’s Wharf gestruind en zijn zo ongeveer alle souvenirshops in geweest. Lambert Street op en af, dat korte straatje met zo’n beetje de enige haarspeldbochten van het land. Bekend van films. Het Cable Car museum bezocht. Chinatown. De onvermijdelijke zeehonden (uitstekende imitatie door Remco trouwens) bij Pier 39.

We zijn naar Alcatraz geweest, de aloude roemruchtige eilandgevangenis. Een must hier om te bezoeken en iets wat we allebei nog niet gedaan hadden maar wat we bovenaan de bucketlist hadden staan. Indrukwekkend, benauwend, naargeestig, deprimerend. Maar góed dat we daar geweest zijn. Zelfs nog even in een cel gezeten… Alcatraz werd in 1963 bij presidentieel besluit van JFK gesloten. Tegenwoordig is het eiland alleen nog voor toeristen geopend.

Tussen de excursies door hebben we de fietsen gedemonteerd en in grote fietsdozen verpakt. Die konden we ophalen bij de mannen van fietsenwinkel Huckleberry’s in ruil voor een sixpack Heineken. Was nog even lachen toen we met de kartonnen dozen over straat waggelden. ‘Your new home??’.

Nu we drie maanden Amerika op vier wielen hebben doorgebracht, hebben we besloten ons als onafhankelijk duo kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024. Het is tijd voor vernieuwing hier. Geen president meer die je overgrootvader kan zijn en/of eentje die riekt naar strafblad. Met gemengde trots en zorg presenteren we ons verkiezingsprogramma voor dit immense land:

– Alle wegen groot onderhoud, wég met alle kuilen, hobbels, ribbels en rotzooi
– Alle vluchtstroken grondig schoonmaken, met name de autobandenrestanten verwijderen – Al het onnodige plastic afschaffen; geen plastic om ánder plastic, om bestek en bekers, wég met de plastictassencarrousel in supermarkten
– Bestek bij eten laten serveren en niet de klant wanhopig laten zoeken waar alles zou kunnen liggen
– Geen kartonnen eetborden meer, maar gewoon normale, aardewerk of keramiek of zo
– Werknemers van motels en winkels die overduidelijk geen plezier of geen klantvriendelijkheid uitstralen op staande voet ontslaan – Verkoop en gebruik van eenlaags toiletpapier verbieden – Afschaffen van de al vermelde fooi op de rekening + het ongegeneerd bedelen om zo’n fooi strafbaar stellen
– Alle prijzen en tarieven inclusief belasting (‘after tax’) vermelden en niet zónder, en zo de indruk willen wekken niet zo duur te zijn
– Milieubedervende vehikels (uitlaatgassen of kabaal) laten keuren en afkeuren
– Alsmaar toeterende auto’s verbieden (inclusief de irritante toet bij afsluiten van de auto) – De verkeerslichten voor fietsers (stoplichten) vaker en sneller op groen stellen

– Tot slot onze bijdrage aan de wereldvrede: Privé-wapenbezit afschaffen en alle vredelievende mensen uit het Midden-Oosten naar Amerika laten komen, er is ruimte zat in Nevada bijvoorbeeld om met elkaar in ruimte en vrede te leven. Be welcome!

So bye bye miss America Pie, groot en indrukwekkend land van Budweiser en margherita’s waar we met veel genoegen doorheen gefietst hebben. We hebben onze ogen uitgekeken. De vijf lekke banden, de gebroken zadelpen, de twee nieuwe kettingen en de verschillende bezoeken aan fietsenmakers om de versnellingen te laten bijstellen; het zij je vergeven. We gaan met 2724 foto’s en 49 filmpjes weer naar huis en nemen ervaringen en herinneringen mee voor de rest van ons leven. Vraag ons niet wat nou het meest fraaie was aan dit land, die vraag kunnen we niet beantwoorden. Zó veel moois gezien…

Alle lezers en volgers van onze website en andere berichtgeving: enorm bedankt voor het ons volgen, voor jullie reacties en lieve woorden. We konden gewoon niet altijd reageren omdat we ook weer rond een uur of negen naar bed wilden gaan. De nachtrust hadden we nodig. Maar neem aan: het deed ons zeer goed!

Over een week, als alles weer wat bezonken is en wij van de Hollandse herfst kunnen gaan genieten, zullen we nog één keer wat plaatsen op deze site, een overzicht van alle statistieken. Kilometers, hoogtemeters, gemiddelde snelheid enzo. Cijfertjes, dol op! Tot dan, voor de laatste keer.

Dit bericht is geplaatst in USA23. Bookmark de permalink.

3 reacties op USA 23.27 – BYE BYE

  1. Oomah schreef:

    Welkom terug. Geweldige prestatie. 👍

  2. Jeanet schreef:

    welkom thuis mannen!!👄

  3. Peter en Annemieke schreef:

    welkom thuis helden. En wij gaan op jullie stemmen als jullie je kandidaat gesteld hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *