USA 23.26 – SAN FRANCISCO, WE ZIJN ER!

Do. 26 okt. SAN FRANCISCO km eindstand 5961.

Route: Monterey – Castroville – Watsonville – Santa Cruz – Big Sur – Davenport – Half Moon Bay – Pacifica – San Francisco.

Toen Nederland van de nachtrust ging genieten, reden wij vanmiddag om 14.00 uur over de iconische Golden Gate Bridge heen en terug. Twee keer twee-en-een-halve kilometer die zo’n beetje de finish inluidden van onze coast-to-coast fietsreis. Best wel even emotioneel. Maar ook blij en o zo trots op elkaar.

Het ging niet vanzelf de laatste dagen. Het was weliswaar zonnig, maar ook wat kil, met in de start 11 graden, oplopend tot 17. Er waaide al een tijdje een frisse en stevige wind uit het noordwesten, dus een verrassing was het niet dat we nog even aan de bak moesten. Maar hellingen van 9% op in een straffe tegenwind zullen nooit onze favoriet worden. Neemt niet weg dat we ons kranig geweerd hebben en dat geldt voor de fietsen ook. Die de laatste dagen toch wel begonnen te piepen en kraken. Met name de versnellingen en de ketting kregen het zwaar. Geen wonder na ruim 6000 kilometer. De ‘officiële’ eindstand van onze reis is weliswaar op 5961 uitgekomen, maar we hebben nog aardig wat kilometers meer gereden met stedenbezoek en tripjes tussendoor. Gelukkig hebben zich geen echte calamiteiten voorgedaan, zodat we onze twee reservedagen nog toeristisch-nuttig konden invullen.

Na Monterey ging het verder tot Santa Cruz. De wirwar van wegen en fietspaden bracht ons niet van de wijs, zodat we in Santa Cruz nog even de tijd hadden om daar de permanente kermis -maar alleen in het weekend geopend- aan de boardwalk te bezoeken. Vanuit Santa Cruz hebben we op de laatste reservedag nog een keer een auto gehuurd.

Weer veel te groot en niet in verhouding tot onze Suzuki Alto en Citroën C1 thuis, maar fijn genoeg om de afgesloten kustweg Highway #1 te bezoeken. Konden (durfden) we niet met de fiets te doen. Durfden tussen haakjes; we hebben inmiddels genoeg fietsers gezien en gesproken die de wegafzetting aldaar getrotseerd hebben. Door gewoon over te steken op een tijdstip dat de werkers weg zijn. ’s Ochtends voor of ’s avonds na zessen. Wij dus niet, misschien helaas, maar met de auto hebben we alsnog die fraaie kustweg gedaan met flink wat op en afs voor de fietser.

Die ops en afs hadden wij overigens zelf ook nog wel. Vanaf Santa Cruz naar het noorden, tot einddoel San Francisco, ging het continu op en af. Veel hoogtemeters ten opzichte van de afgelegde kilometers. Klif op, klif af. De weg duikelde geregeld steil af als er weer zo’n riviertje in de diepte overgestoken moest worden en vanuit het laagste punt net zo steil weer omhoog. Bekend patroon voor kustwegen rond heuvels en kliffen.

In Half Moon Bay, de laatste halte voor ‘Cisco’, zochten we nog een overnachting en stuitten daarbij via Booking.com op een Beach House waar we een appartement hadden gereserveerd. Dat bleek een superdeluxe verblijf te zijn. Inclusief Hot Tub in de tuin. Eigenlijk te gek voor ons, maar fijn om de lichamen rust te geven en de benen verwennen.

Na twee dagen van 88km bleven er nog zo’n 50 kilometer over voor de finale etappe naar San Francisco. In de jaren 60 hippie-hoofdstad van de wereld. Flowers in your hair, Scott MacKenzie, the Mama’s & the Papa’s. De stad kwam vandaag rond het middaguur in zicht, nadat we eerst de helse Skyline Drive getrotseerd hadden. Een prachtige route door de buitenwijken van de stad, maar zoals gezegd een ware beproeving voor benen, ketting en versnelling. Met wel een panoramisch uitzicht bovenop, waarbij het blokkenpatroon van de straten goed te zien was.

Na 86 dagen in de USA zijn we nu dus klaar met fietsen. Einddoel bereikt. We blijven hier nog even, over drie dagen vliegen we terug naar huis. De fietsdozen hebben we vanmiddag al bij een fietsenwinkel opgehaald. Eerst echter nog even de stad bekijken en herinneringen ophalen; Remco was hier 28 jaar geleden en ik in 2017. Over drie dagen doen we op deze website nog verslag van de laatste belevenissen en zetten we nog even een aantal opvallende zaken op een rijtje. Tot dan!

Dit bericht is geplaatst in USA23. Bookmark de permalink.

3 reacties op USA 23.26 – SAN FRANCISCO, WE ZIJN ER!

 1. Gerda schreef:

  Gefeliciteerd mannen, de eindstreep is gepasseerd. Geniet nog even van deze laatste
  dagen. Bedankt voor het mogen meegenieten van jullie reis 🤩

 2. Janny schreef:

  Geweldig wat een superprestatie en wat een schitterende reiservaringen. En vooral ook heel fijn dat jullie alles zo goed hebben doorstaan en er samen zo van hebben genoten.
  En verder heb ik me vooral verwonderd en verbaasd over jouw beschrijvingen van dit land met zoveel verschillende landschappen en culturen.
  Nog een paar fijne dagen gewenst en dankjewel voor het meegenieten.

 3. Oomah schreef:

  Jammer dat we daar niet op jullie kunnen stemmen.
  Welkom thuis morgenochtend.
  Knappe prestatie en mooi geschreven weer.

  Good luck. 🍀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *