Vijf dagen met de auto

LAS VEGAS (Nevada), maandag 23 oktober.

Tussen de fietskilometers door heb ik de afgelopen dagen in een Dodge Durango rondgereden. Even vijf dagen sight-seeing naar plekken die te ver weg liggen om met de fiets naartoe te gaan of waar je met de fiets simpelweg niet kunt komen. Toen ik als versnellingsrijder eenmaal doorhad dat je in een automaat alleen je rechtervoet hoeft te gebruiken, reed dat als een speer. Gas geven en tegelijk remmen levert merkwaardige situaties op. Gelukkig had ik een flinke proefronde zonder al te veel verkeer gemaakt…. 

In totaal heb ik in vijf dagen ruim 2500 km gereden. Fiets lag lekker uit te rusten achterin. Vanuit Las Vegas heb ik een lus gemaakt eerst naar het oosten en daarna tegen de klok in naar het westen. Op het kaartje onderaan dit bericht heb ik de autoroute blauw gekleurd. De fietsroute is oranje.

Heel wat fraais gezien en extreme weersomstandigheden meegemaakt. Veel zon, maar ook sneeuw. Windstil en bril-van-voorhoofd-af gierende stormwind. Vijf National Parks en een aantal andere kleinere natuurwonderen. Drie States: Utah (wat is dat een onvoorstelbaar mooi land!), de woestijnen van Nevada en ook alvast een stukje California.

Gezien:
ZION: Prachtig ruige natuur, hoge bergen die een machtige canyon vormen. Tunnel voor fietsers strikt verboden.
BRYCE CANYON: Kalk- en zandsteen formaties die door voortdurend vriezen en dooien tot merkwaardige hoodoos muteren.

CEDAR BREAKS: Vergelijkbaar met Bryce Canyon. Nu met sneeuw. Temperatuur overdag rond nul. Hoogte boven 3000 meter.
CAPITOL REEF / GRAND STAIRCASE: In centraal Utah, grillig, kronkelende wegen door ansichtkaartennatuur.

DEATH VALLEY: Grote dorre woestijn vlakte, grootte van half Nederland. Laagste punt van de VS: 85 meter onder de zeespiegel. In voorhene tijden waren hier meren tussen de bergketens. Maar toen de Sierra Nevada eenmaal geen gletsjerwater meer naar de vallei bracht, is die (bijna… ) opgedroogd. Warmste plek van het westelijk halfrond. Kan ’s zomers boven de 50 graden Celsius  zijn. Ik trof het met 30. Om de vallei heen reuzen van bergen die verhinderen dat er neerslag valt.

Bekijk de foto’s maar, die zeggen meer dan ik kan beschrijven. Vandaag (maandag) even alles re-organiseren in mijn tijdelijk hotelletje Westgate in Vegas, vanavond nog een show met Beatles-muziek en morgen weer de fiets op.
Dan mag ik drie dagen door de woestijn, sunny California in.

Dit bericht is geplaatst in Wereldreis2: USA. Bookmark de permalink.

2 reacties op Vijf dagen met de auto

  1. OO schreef:

    ..en zo lijkt de blauwe lijn maar nietig t. o. v. de oranje fietslijn…
    En dat terwijl het toch even 2500 km was in een paar dagen. Prachtige foto’s! 🙂

  2. Remco schreef:

    Mooie foto’s en wel verdiend vijf dagen rustig aan. Nou ja rustig aan wat betreft fietsen dan

    Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *