Monument Valley

KAYENTA, Arizona. Woensdag 4 oktober, kilometerstand: 3820.

Sinds de vorige post vanuit Pagosa Springs is er veel gebeurd. Niet zo veel gefietst, maar wel enorm veel fraais gezien. Voor ik vertrok, had een andere wereldfietser al tegen me gezegd dat fietsen van oost naar west betekent dat het land steeds mooier en mooier wordt. Dat komt uit!

Colorado heb ik inmiddels verlaten, ik ben een korte tjd in Utah geweest en vanaf nu ben ik in Arizona, de elfde State uit de reeks die ik doorkruis.
Colorado was geweldig! Mooi berglandschap, hoog, kil (koud soms, nachtvorst, sneeuw op hogere hoogten). Een paar hoge passen gedaan. Erg van genoten.
Als je de kaart van de USA erbij pakt –helemaal onderaan dit bericht nog even de kaart, dan zie je waar ik nu zit- en je gaat vanuit Colorado naar het westen, komt je eerst in Utah.

Het heet hier nog wel Colorado Plateau, genoemd naar de Colorado River die er doorheen snijdt. Ik ben op weg naar de Grand Canyon en die kun je aan de noordzijde of aan de zuidzijde bezoeken. Ik kies voor de zuidzijde. Als ik tijd over heb, kan ik later altijd nog even een paar dagen met een rental car het andere gebied verkennen. De zuidzijde dus, want daar zijn ook gebieden die ik graag wil zien.

Eerst door toeristisch (en druk!) Durango end an over een fantastisch mooie San Juan Skyway naar Cortez. Onderweg een knallend onweer meegemaakt. Ik zag de bui letterlijk al hangen en kon op tijd een hooischuur induiken. Veel regen in korte tijd. Bliksemschichten een kleine kilometer van me af. Maar een half uur later was de bui voorbij en kon ik weer verder alsof er niets gebeurd was…
In Cortez heb ik een dagje vrij genomen en ben met een huurauto Mesa Verde in geweest. Veel Mesa’s hier (Spaans voor berg, platte berg) en verde is uiteraard groen. Achter die groene tafelberg bevond zich een prachtig National Park, waar ik die zaterdag gratis in mocht. Nationale Natuurmonumentendag, zoiets. Ik wist niet dat er zoveel moois achter zo’n tafelbergje verstopt kon zitten….

Ruim 200 kilometer rondgereden, prachtige panorama’s gezien. Plus een korte rondleiding door oud-Pueblogebied. De Pueblo, een indianentribe, hebben hier zo’n 800 jaar geleden in de hoge rotsen nederzettingen gebouwd (Cliff Dwellings). Restanten van een aantal van die nederzettingen zijn nog te bezoeken. Zeer interessant om te zien hoe zo’n stam vroeger woonde. Daar ging m’n beeld van Uchuch, totempalen en wigwams….

Na Cortez, Colorado nog, verder naar het westen. Daar ligt uiteindelijk ook mijn eindbestemming ergens, San Francisco. Door de Canyon of the Ancients de grens over naar Utah. Meteen in Navajo-land. Ook weer zo’n indianenstam uit aloude tijden, sterker nog: met z’n 300.000’en leven ze nog steeds in delen van Utah, New Mexico en Arizona. Ze hebben zelfbestuur en bijvoorbeeld ook hun eigen politiedienst. Bij de eerste de beste bestelling die ik deed, voelde ik me meteen weer stranger in a strange land… De Navajo’s hebben uiteraard hun eigen cultuur en dus hun eigen taal ook.
In Bluff overnacht. Het woord bluff betekent zoiets van ‘hoge klif’ en die waren daar volop in die buurt.

Een van de redenen om de zuidelijke kant van de Grand Canyon te gaan doen, is Monument Valley. Daar wilde ik per se doorheen fietsen. Gedaan.
Een wat een belevenis, werkelijk fantastisch! Je kent misschien bekende plaatje; lange rechte weg, wat rotsformaties in de verte –bekend van tv en films-.

Maar daar blijft Monument Valley niet bij. Het is een gebied dat zich uitstrekt over zo’n 40 vierkante kilometer. Immens groot. Zoals alles hier groot en ver is. In ver verlogen tijden was deze hele valley zo’n 5000 meter hoog. Grotendeels bestaand uit zandsteen. Dat is in de loop van eeuwen en eeuwen volop gaan eroderen. IJs, water, wind (het kan hier waaien hoor!). Resultaat is dat er allemaal van die rare rotsformaties zijn ontstaan die nu boven het landschap uitsteken. Te veel om te tellen. Ik stond twee nachten op de camping, recht tegenover drie van die joekels. Zowel zonsondergang als zonsopgang beleefd. Camping op het rode zand. Rood door de ijzeroxidie. Plus een tour door het gebied gedaan. Georganiseerd door de Navajo’s. Dat wel. Want toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor hen. Monument Valley: Voor wie er nog niet geweest is: Zet ‘t op je bucketlist. Indrukwekkend! De filmindustrie heft Monument Valley allang ontdekt. Van John Wayne tot Forrest Gump. Ook ‘Once upon a time in the west’ is daar opgenomen.

Vandaag ben ik dan weer vertrokken uit Monument Valley en ben ik in Kayenta, ook weer een Navajo-nederzetting. Hier ‘moet’ ik een flink duur hotel nemen omdat alternatieven ontbreken.
Ook de Navajo’s weten dat. Dus: portemonnee erbij…. Maar na twee goedkope (en koude…) nachten in de tent mag dat ook wel weer. Next stop, over een paar dagen: Grand Canyon.

Mag ‘t alleen even wat minder waaien? De foto’s laten steevast een strakblauwe lucht zien. En de temperaturen zijn ook oke. Hoger weer dan in de hoge mountains van Colorado. Nu weer tussen de 18 en 25 graden. Prima dus. Maar foto’s laten geen wind zien. En bomen die hun taken laten waaien, zie je ook vrijwel niet op de foto’s. Want in dit gebied zijn die er niet.

Ahéhee’ dóó, nizhónigo nanínaa’doo’

Dit bericht is geplaatst in Wereldreis2: USA. Bookmark de permalink.

5 reacties op Monument Valley

 1. Oo schreef:

  T:-)P! Fijn om te lezen!

 2. John Visser schreef:

  HI JOHAN
  YOU’RE GOING GREAT GUNS MAN, [NO PUN INTENDED.] I REMEMBER BLUFF,
  WE HAD A CUPPA COFFEE THERE IN A NICE CAFE PLACE. THERE WAS AN OLD TRUCK RUSTING OUTSIDE, BRENDA TOOK MY PHOTO,LEANING AGAINST IT.
  ARE YOU GOING TO MOAB,TO DO SOME MTBIKING,? GREAT SPOT MOAB.
  BRENDA IS ALSO RIGHT BEHIND YOUR EFFORT.
  YOU’RE RIGHT ABOUT THE SCENERY, MARTIAN IN PLACES, STUNNING EVEN.
  ASTOUNDING COUNTRY FOR MTBIKING. AND GOOD WEATHER,OF COURSE.

 3. Janny Hendriks schreef:

  Hi Johan,
  Ik ben weer helemaal bij en heb opnieuw genoten van je belevenissen en alle info.
  Heel fijn dat je zo geniet van alles wat je tegenkomt, ook al heb je weleens tegenwind.
  Good luck en de hartelijke groeten van Jan en mij.

 4. Madelief schreef:

  Heerlijk Johan, genieten!!

 5. Remco schreef:

  Mooi stukje weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *