Las Vegas

LAS VEGAS (Nevada), zo. 15 oktober. Kilometerstand 4553.

Gisteren ben ik aangekomen in deze stad van glitter, speelzucht en amusement. De stad die begin deze maand door afschuwelijk terreur werd getroffen. Een absurde tragiek om zo door het noodlot te worden getroffen terwijl je juist in Las Vegas bent om even uit de dagelijkse sleur te ontsnappen. De stad hangt en staat nog vol van memorials aan die daad van terreur; “VegasStrong”.

Ik zit hier op de veertiende verdieping van het Westgate Resort. Een hotel en casino met maar liefst 3000 kamers. En er staat geen nul te veel… Ik blijf hier 4 nachten en daarna ga ik er met een huurauto een paar dagen op uit om plekken van dit land te zien waar ik met de fiets nu niet aan toe zou komen. Dus: een week niet fietsen. Fiets wel achterin de auto, misschien dat er tussendoor nog wat te rijwielen valt.

Voordat ik Las Vegas was, ben ik eerst nog langs de Hooverdam gekomen. Indrukwekkend bouwsel, dat in de rivier de Colorado is geplaatst om de omliggende omgeving tegen de grillen van de rivier te beschermen. De Hooverdam ligt op de grens van Arizona en Nevada, zodat ik inmiddels de elfde van de verschillende Staten van dit land ben binnengefietst. One more to go: California.

In de aanloop naar Hooverdam ben ik eerst nog door indianenterritorium gekomen (Hualapai), daarna weer een aardig stuk over de oude route 66 en aansluitend over weg #93, meer dan 100 km rechttoe rechtaan door de woestijn. En ook hier: geen nul te veel hoor.
De rust en de ruimte van de woestijn en het indianengebied zijn een ongekend contrast met de drukte die ik nu beleef. Niet dat ik hier ook maar een dollar zal gaan vergokken, maar het is ook wel eens interessant om zo’n subcultuur die je normaliter alleen op tv tegenkomt, nu in werkelijkheid te beleven.

Naast al t moois dat ik zie, zijn toch ook wel de ontmoetingen met ‘de’ Amerikanen bijzonder. Zo sprak ik de directeur van het cultureel centrum van de Hualapai over het alsmaar terugdringen door de Amerikaanse overheid van de minderheden. Nieuw Kolonialisme noemde ze het. Het gebied van de Hualapaistam was nog niet zo lang geleden drie keer zo groot.

Spot mn tent…

Of de man uit Vegas die me ontdekte toen ik een wildkampeerplek aan het zoeken was. Hij aan het hiken, ik de beste plek tussen de steentjes proberen te vinden. Stonden we daar, in the wild, twee volslagen onbekenden voor elkaar. Leeftijdgenoten. Gaf me twee literflessen water, een pak brood en een zak rucola dat arme fietser uit The Netherlands heel goed kon gebruiken. Jaja, groente. Ook dat nog eens een keer!

Dus: Even een fietspauze tussendoor. Ik zit in een heerlijke fietsflow, maar ik kan me een flinke onderbreking wel veroorloven. Ik heb in t begin flink doorgetrapt, waardoor ik nu tijd over heb. Op 8 november moet ik in San Francisco zijn. En dat gaat lukken.

Dit bericht is geplaatst in Wereldreis2: USA. Bookmark de permalink.

7 reacties op Las Vegas

 1. Naomi schreef:

  Wauw, Johan.. Vegas! Te gek, alhoewel ik me voor kan stellen dat het ook wel dubbel is zo met die vreselijke gebeurtenis.

  Je verhalen en foto’s zijn prachtig, echt genieten!

  Liefs uit het herfstachtige kikkerlandje!

 2. OO schreef:

  Duidelijk weer hoe je je belevingen verwoordt!
  Enne…die tent op die geweldige wildplek…heeft wel wat van IJsland onderweg op de F108(als ik het wegnummer goed onthouden heb..), vanaf de Landmannalaugar.
  Veel plezier met genieten! Oo

 3. Anna-Paulien schreef:

  Ha Johan,

  Genieten vanaf de bank van al die prachtige foto’s. Grand Canyon, las Vegas, Colorado, onvoorstelbaar dat je dat allemaal op de fiets hebt gedaan.
  Gelukkig is het land zo groot dat aanslagen, onweer en bosbranden ook voor jou niet op je pad komen.
  Have a save journey!

 4. Heleen schreef:

  De ontmoetingen met die mensen kleuren je verhaal prachtig johan!

 5. Karin K schreef:

  Hoi Johan,

  wat een reis, fijn om te lezen hoe allerlei natuurgeweld weet te omzeilen, ontfietsen zoals
  jij het zelf zo mooi verwoord.
  Hier begint de herfstvakantie met echt herfstweer.

  succes met je vervolg reis.

 6. Rob Heijmans schreef:

  Hallo johan,

  Vorige week begonnen met het lezen van het fietsverslag. Mooi beschreven en wat een geweldige beelden. Mooi om te zien dat je ook nog tijd hebt/ neemt om bepaalde plekken wat uitgebreider te bekijken. Lees met plezier je verslagen. Succes met laatste stukje amerika,

  Groet,

  Rob

 7. John Visser schreef:

  HI JOHAN
  YOU ARE DOING GREAT MAN AND YOU ARE VERY INFORMATIVE.
  PLEASE STICK A COUPLE OF GRAND ON A ROULETTE TABLE,YOU MIGHT JUST STRIKE IT RICH,WOULDN’T THAT BE FUN,TO LEAVE VEGAS WITH HALF A
  MILLION IN YOUR SADDLEBAGS. CUNNING CAMPSITE THAT, ALMOST
  IMPOSSIBLE TO SPOT ,EVEN BY A NAVAJO WAR-PARTY,JUST AS WELL AS YOU MIGHT BE ONE INCH SHORTER AFTER THE ENCOUNTER.
  GREAT PLACE VEGAS—A BIT NOISY THOUGH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *