Colorado

PAGOSA SPRINGS Colorado, wo 26 sept. kilometerstand: 3411

Ik ben nu vier dagen aan het fietsen in Colorado, maar wat is dit een mooie state! En dan ben ik alleen nog maar in het zuiden aan het rondrijden.
Rond Denver en Colorado Springs zijn er nog veel meer berggebieden, die in de wintertijd uitstekend dienen als wintersportoorden. Het is hier een stuk hoger dan de gebieden waar ik eerder heb gefietst. Naarmate de Rocky Mountains naderen, wordt het land ook steeds hoger. En daarmee de temperatuur lager. We hebben hier al nachtvorst gehad, gisterenochtend stond het kwik op -3 (Celsius, in Fahrenheit nog altijd 27…). Bij het vertrek is het een graad of 10 en met de zon erbij wordt het in de middag een aangename 17 graden. Dat zijn andere temperaturen dan in het warme zuiden, maar behalve de hoogte is ook hier natuurlijk de herfst begonnen.

Vanaf mijn WarmShowersadres in Trinidad ben ik verder naar het westen gegaan, de Rocky Mountains in. De eerste pas die ik daar moest nemen, was de La Veta Pass. 2756 meter hoog.
De weg gaat heel geleidelijk omhoog en dat maakt het verschillend van bijvoorbeeld de wegen in de Alpen met alle haardspeldbochten. Prima te fietsen, zo’n 6% hellingspercentage.
In de afdaling alleen vreselijk veel wind tegen, windkracht 7 met hardere windvlagen. Bijtrappen in een afdaling, en dan niet harder gaan dan 20 tot 25…

Ondertussen wel getrakteerd op een fabelachtig mooi landschap, een deel van de Sangre de Cristo Mountains. Zo’n 4500 meter hoge bergrug in de Rockys.

Vervolgens een prachtig stuk door de San Luis Valley. Vlak, maar wel op 2300 meter hoogte. In Alamosa heeft Fiets even een goede onderhoudsbeurt ondergaan. Super fietsenmaker. Remmen bijgesteld, spaken, nieuwe binnenband, achterwiel gecheckt… Kan er weer helemaal tegenaan! Klaar voor de volgende pas, de Wolf Creek Pass. Daar was ik tijden eerder al voor gewaarschuwd. Hoog, lang, skigebied, zeer steile afdaling. En dat klopte allemaal ook wel. Hoog: Ik was nog nooit boven de 3000 meter aan het fietsen geweest, dus met deze 3223 heb ik die grens wel gehaald. Lang: Zeker, zo’n 25 kilometer a 6%. Maar ook deze klim was goed te doen. Ik heb liever lange, geleidelijke hellingen dan al het op en af constant. En steile afdeling: Jazeker, heerlijk hoor, 15 kilometer lang 7% afdalen. En nu zonder wind. Prima wegdek. Gangetje van 65 naar beneden, alles onder controle. Met onderweg prachtige uitzichten. Een paar foto’s hieronder. Meer foto’s kun je vinden onder het tabblad ‘Foto’s Amerika’, in de zwarte balk rachtsboven in dit scherm.Waar in Europa de boomgrens op zo’n 1500 meter hoogte ligt, heb ik die hier eigenlijk niet gezien. Op 3000 meter waren er nog bomen genoeg.
Na de afdaling van de pas komt de weg, #160, uit in Pagosa Springs. Daar blijf ik vandaag voor een duik in de warmwaterbronnen. Morgen weer verder fietsen, alsmaar verder naar het westen. Er is in deze omgeving behoorlijk veel moois te zien en te doen. Durango en Cortez volgen. En daarna nadert de Grand Canyon. Binnenkort kijken welke route ik daar ga fietsen. Ik lig aardig op schema, op de kaart hieronder kun je zien waar ik nu ongeveer ben. Aan het eind van de oranje lijn, dat is de route die ik tot dusverre gedaan heb.

Dit bericht is geplaatst in Wereldreis2: USA. Bookmark de permalink.

3 reacties op Colorado

 1. Leonie schreef:

  Nou Johan, als het zulke Passen zijn die wij hier in Italië hebben….. ik wordt gek van die haarspeldbochten..en dalingen en dan weer omhoog… Petje af hoor….
  Leuk weer om te lezen waar je bent… Groetjes nog steeds uit Italia….

 2. OO schreef:

  Fijn rustgevend om te lezen en kijken weer! En lekker duidelijk zo je route met de oranje lijn!. Trapze en geniet van wat er allemaal voor moois komt! 🙂

 3. Hans schreef:

  Je bevestigd wat ik van Rob en Paul ook al hoorde. Dat gedeelte van Amerika moet heel mooi zijn. Wel beste bulten die je neemt trouwens! Super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *