De eerste fietsdagen in Chili

TALCA, CHILI. Zaterdag 18 november, kilometerstand 6043,3 (Chili: 297)

De eerste drie fietsdagen in Chili zitten er inmiddels op. Elk land heeft zo z´n eigen cultuur en zijn eigenschappen. Maar wat een wereld van verschil tussen de USA en Chili hier. Waar zijn alle fastfoodtenten gebleven?? Alleen in Santiago zag ik een enkele MacDonald. Hier zijn het de gezonde en allerleukste fruitstalletjes langs de kant van de weg. En wat een genot om de afstanden weer in kilometers op de borden te zien. En wat een serie plaatsjes achter elkaar, waar je in de USA soms pas na 50 kilometer weer eens wat tegenkwam. En….en.. en-zo-voorts. De komende weken zal ik nog wel veel meer verschillen ontdekken.

Eigenlijk zijn de twee landen ook helemaal niet met elkaar te vergelijken. Wat ze in ieder geval wel overeenkomstig hebben, is de drukte van het verkeer. Ik werd in California een beetje gallisch van het voortrazende verkeer, maar dat valt in het niets bij de hysterische verkeersinferno die ik in Santiago beleefde.
Mooie stad, grote stad. Maar wat een ellende om de stad in en uit te komen. En dan ben ik nog maar met de fiets. Vanaf een uur of half 5 staan alle toegangswegen plus die in het centrum potdicht en het recht van de sterkste zegeviert. En dat is een fietser niet.

Goed, deel 2 van mijn (derde) grote reis is dus begonnen. Voor deze reis had ik drie plannen voorbereid. Deel 1 is inmiddels ingelost, de USA van oostkust naar westkust. Deel 2 is hier in Zuid-Amerika. Het plan is om vanaf Santiago, de hoofdstad van Chili, zo ver als mogelijk naar het zuiden te fietsen. Ushaia is het beoogde eindpunt. Vanaf daar wil ik weer noordelijk, tot aan Buenos Aires in Argentinië.
Deel 3 is nog ver weg, dan wil ik vanaf Malaga in Spanje terug naar huis zien te fietsen. Voor deel 2, Chili en Argentinië, heb ik vier maanden uitgetrokken voor zo´n 6000 kilometer.

Dwars door Chili, een van de smalste landen ter wereld, loopt de Panamerica Sur, Ruta 5. Dat is een vierbaanssnelweg die van noord naar zuid loopt en waar je ook mag fietsen. De vluchtstrook dan.
Ik heb daar nu anderhalve dag op gefietst en veel rustiger dan op een 4-baansweg in de USA is het zeker niet. Alternatieven zijn er niet veel. De wegen naar het oosten gaan de Andes in. Dat doe ik later wel. En de wegen naar het westen gaan naar de kust en komen zo´n beetje met dezelfde vaart weer terug. Ik probeer toch zo goed als het kan de drukte van de grote weg te vermijden. Vandaag bijvoorbeeld. Een groot stuk door het land tussen Andes en snelweg. Kleine dorpen. Leuk! Kost wel flink wat omrijdkilometers. Dat is nog te overzien. Maar echt veel veiliger dan de grote weg…. nou nee… De provinciale wegen zijn smal, hebben geen vluchtstrook en het verkeer heeft ook hier flink de vaart erin. De fietser gaat vanzelf de kant wel in… Ogen voor, achter, links en rechts zouden zeer welkom zijn hier.

Het is dus nog een beetje uitzoeken voor me wat de best mogelijke fietsroute is en dat zal ik van dag tot dag bekijken. Fraai is het panorama in ieder geval: Links van de weg loopt de Andes, het hooggebergte met besneeuwde toppen. Parallel loopt een vallei, waar ik tot nu toe zonder al te veel hoogtemeters doorheen fiets. Was de richting in de USA oost naar west, hier is het noord naar zuid.
Wordt vervolgd!

Dit bericht is geplaatst in Wereldreis2: Chili/Argentinië. Bookmark de permalink.

5 reacties op De eerste fietsdagen in Chili

 1. Leonie schreef:

  Ziet er weer goed uit… volgens mij begint daar nu de lente…. beetje goed weer om te fietsen??
  Leuk om je avonturen weer te lezen, je kan er straks een boek over schrijven…
  Doe voorzichtig met al dat verkeer om je heen… tot snel maar weer!!

 2. Rob Heijmans schreef:

  Hoi Johan

  Los van de verkeersdrukte klinkt het weer goed. Was benieuwd hoe de omschakeling was, maar die heb je ruimschoots beschreven. Houd de benen soepel en geniet van de tocht!!
  Lees nog steeds met plezier de verhalen.

  Rob

 3. Marga Kloosterman schreef:

  Hoi Johan,

  Nog niet gereageerd, maar wat een reis en prachtige uitzichten… Alhoewel je weet hoe ik over zo’n fietsreis alleen denk kan ik soms toch met een jaloerse blik kijken en lezen…. Ik heb nog een oud leerling gesproken (Mourat??) die jou even gedag wilde zeggen op school. Hij herinnerde zich, toen ik hem van je afwezigheid vertelde, dat je op reis zou gaan. Hier alles goed. Ik wens jou een goede voortzetting – in een andere wereld!! Geniet!!!

 4. OO schreef:

  Hejaho op je 100 e fietsdag!
  Prachtig al die foto’s ook in je map. Alleen maar blauwe luchten!
  Wij vangen de regen hier wel voor je op hoor!
  Alhoewel de zon zich vandaag ook weer wat laat zien! 🙂

 5. Heleen schreef:

  Ik geniet van de prachtige landschappen en de kleurige pandjes johan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *