(8) ZWAAI ZWAAI ZWEDEN

GRISSLEHAMN, donderdag 16 juni 2022

Dag 20, 21, 22, 23. Route: Stockholm – Täby – Vallentuna – Lindholmen – Norrtälje – Grisslehamn. Kilometerstand 1687.

Het begon met Zonnig Zuid-Zweden en zo gaan we dit land ook al allitererend verlaten: Zwaai Zwaai Zweden! Want vandaag is de laatste dag voor Fiets en mij in dit fijne land met fijne mensen. Eerst terug naar Stockholm, daar was ik vorige keer gebleven. Een wereldstad vol allure. Gebouwd en gelegen op verschillende eilanden. Met allerlei fraais, zoals het Koninkrijk Paleis, het stadhuis, de Rijksdag, de oude stad -Gamla Stan-, alles bike-seeing goed te bereiken. Jammer voor mij dat de stad flink op de schop ligt. Draglines, stellages en hijskranen en andere zware bouwmaterialen helpen eraan mee om de stad op termijn een nog fraaiere uitstraling te geven. Ik ben er net even in het verkeerde (verbouw)jaar. Maar ik geniet van het momentum en de foto’s spreken voor zich.

Stockholm – meer foto’s onder de zwarte tabbladen

Het kost me zo’n 13 kilometer om het centrum te bereiken en weer net zoveel om eruit te komen. Een prima netwerk van fietspaden slingert door allerlei voorsteden en zo kom je tenslotte ook nog eens ergens. Al vind ik het altijd wel wat knulligkoddig staan als je als langeafstandsfietser met volle bepakking rondzwerft in een woonwijk met drempels en speeltuintjes. Denk aan de Huiswaard2 bij ons als voorbeeld.

Veel gefietst heb ik de afgelopen vier dagen niet. Ja, Stockholm dus. In en uit. Op maandag en dinsdag. Aansluitend twee heel leuke en gezellige pauzedagen bij Sarah, Sören en dochter Emma die een kilometer of 30 ten noorden van de hoofdstad wonen. Enorm leuk om ze weer terug te zien (na 13 jaar) en zó hartelijk ontvangen. De gast op de fiets voelde zich als een vis in het water in Lindholmen. Dank -tack, tack- lieve mensen met lieve katten. Dank voor de was, voor het eten, de carrot cake, voor het leuke uitstapje naar pittoresk Sigurna…. Du är fantastisk! (Foto’s en namen met hun instemming)

Met alles heerlijk fris vandaag, donderdag-ochtend, weer verder op fietspad. Ook Fiets is weer helemaal op en top. Schoon opgepoetst, banden bijgepompt, essentiële onderdelen ingevet. Sören fietst de eerste 20km mee. Daarna coronavriendelijk afscheid nemen. En ik vervolg mijn route solo. In het leuke plaatsje Nörrtalje de laatste contanten proberen te slijten. Dat valt nog niet mee; in Zweden kan er vrijwel niet meer met cash betaald worden. Gelukkig nog wel bij de ICA-supermarkten. Nog even een noodzakelijke drukke weg en dan kom ik al gauw op het (schier)eiland Väddö. Aan de oostkust en aan het eind ligt het piepkleine havenplaatsje Grisslehamn. Hier vandaan vertrekt morgenochtend de boot naar de Åland-eilanden, de volgende bestemming op weg naar mijn einddoel. Zwaai Zwaai Zweden dus. En om de laatste dag hier te vieren, trakteer ik mezelf op een overnachting in een superdeluxe resort. Met een wellness van jewellste. Hebben we verdiend, vinden Fiets en ik.

Dit bericht is geplaatst in Noordkaap 22. Bookmark de permalink.

Eén reactie op (8) ZWAAI ZWAAI ZWEDEN

  1. LALOS Bernard schreef:

    Tu ne parles pas de la chaleur sur la route. Chez nous ce matin 25 degrés dehors à 9h du matin. Hier 37 a 38…… 🥵

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *