(7) STOCKHOLM BEREIKT

STOCKHOLM, zondag 12 juni 2022

Dag 16, 17, 18, 19. Route: Eksjö – Tranås – Mjölby – Skänninge – Ljungsbro – Götakanal – Norrköping – Nyköping – Södertälje – Stockholm. Kilometerstand 1543.

Stockholm bereikt, 1543 km

We zijn weer een stuk verder, Fiets en ik. In de richting noordoost. Waar de wind (weinig, maar toch) voornamelijk uit zuid/zuidwest komt en dus onverminderd gunstig voor me is. Inmiddels ben ik aanbeland bij Stockholm. Mijlpaaltje erbij. Het heuvellandschap met de steile hellingen ligt achter me en een merengebied waar ook het bekende Götakanaal ontspringt is ervoor in de plaats gekomen. Leuk om het sluiswerk, het schutten, te zien. Het hele Götakanaal is 190 km lang en telt meer dan 50 van die schutsluizen.

Götakanaal

Een paar huishoudelijke zaken. De trouwe volgers van mijn blog moesten een dag langer wachten op een (dit) nieuw bericht. Gisteren stond ik in het ‘wild’ met de tent en moest ik zuinig zijn op data en accu.

Het weer: Eén regenachtige dag, gevolgd door een serie behoorlijk mooie dagen. Prettig warm ook, rond de 20 graden.

Voor de prijsbewuste volgers: Zweden vind ik een stukje duurder dan Nederland, ondanks onze inflatie. Al zal die ook hier toegeslagen hebben. Het prijsniveau in de supermarkt ligt hoger. En van de alcoholische drank weten we het in de noordelijke landen: een biertje bij het eten kost zo 8 euro.Eten trouwens doe ik heel afwisselend. Afhankelijk van waar ik overnacht. Een burger met patat is de reisklassieker. Maar ook Chinees, schnitzel en ik kon zelfs een keer aanschuiven bij de bbq. Of ik kook zelf, gebeurt ook geregeld. Pasta dan meestal. Twee borden vol. En dan nóg trek hebben…

Ik heb een tussenstop gemaakt in Norrköping, de vijfde stad van Zweden in inwonersaantal. Een pauzedag, laat ik het voortaan zo maar noemen. Na negen ritten op rij was mijn lijf daar wel weer aan toe. Een best wel interessante stad, dat Norrköping. Tot in de jaren 70 nog een bedrijvige industriestad (textiel en papier voornamelijk). Ergens in de jaren 80 kwamen de fabrieksgebouwen leeg te staan, verloedering lag op de loer. Totdat besloten werd het gebied volledig -in autenthieke stijl- her op te bouwen. Vergelijk maar met Ringers in Alkmaar. Resultaat is nu een enorm complex van bedrijven, universiteit, hotels en musea. Doorsneden door rivier de Motala. Best heel fraai om te zien. Verrassend genoeg. Was ik hier niet gestopt, dan was ik er geheid aan voorbij gereden.

En dan nu Stockholm dus. De foto’s van de Zweedse hoofdstad publiceer ik morgen. [☆, noot 13 juni: die foto’s staan er inmiddels, klik in de zwarte tabbalk hierboven☆] Ik ben weliswaar al wel in de stad, maar ik ga morgen al bicycle-seeing door het centrum. Om vervolgens door te rijden naar kennissen die ten noorden van Stockholm wonen. Daar ben ik een paar dagen te gast. Grappig genoeg heb ik hen ontmoet juist tijdens mijn eerste Noordkaapreis en zijn we elkaar een jaar of wat later volkomen toevallig nog een keer, ergens hoog boven de poolcirkel, tegengekomen. Dus even een paar dagen weinig tot niet fietsen. Ter geruststelling van benen en zitvlak.

I det vilda

Dit bericht is geplaatst in Noordkaap 22. Bookmark de permalink.

2 reacties op (7) STOCKHOLM BEREIKT

 1. Ilse schreef:

  Johan,

  Wat geniet ik van jullie prachtige avontuur, fiets en jij!

  Gezellige tijd bij je kennissen.

  Groet,

  Ilse

 2. LALOS Bernard schreef:

  Bonjour Johan.
  En ce moment, on a 32 degrés à l’ombre et 24 à l’intérieur de notre maison au Rez de chaussée. Tous les volets sont fermés. Je fais tourner la ventilation uniquement la nuit entre 22h et 9h.
  Mais toi as eu raison de choisir le Cap Nord qui sera bon, frais pour pédaler et voyager sans produire du CO2…
  Merci pour ton reportage. Continue. On est derrière toi.
  Nadine et Bernard Angers France.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *