(5) ZONNIG ZUID-ZWEDEN

URSHULT, Zuid-Zweden, zondag 5 juni 2022

Dag 10, 11, 12. Route: Stralsund – Sassnitz/Rügen – ferry naar Ystad (Zweden) – Åhus – Ursult Kilometerstand 1028.

Na 200 km in Nederland en ruim 600 in Duitsland ben ik inmiddels beland in Zweden. We waren gebleven bij de heerlijke tentovernachting in het piepkleine Duitse plaatsje Tribsees. Van daaruit was het nog 100 km naar de boot die me naar Zweden zou brengen. Eerst nog de laatste Hanzestad Stralsund, waar jammer genoeg de halve stad in de steigers stond. Over de Rügenbrücke naar -je raadt het al- het eiland Rügen. Wat Texel voor de Duitsers bij ons is, is Rügen voor de Duitsers in Duitsland. Hier verbleven vroeger de communistische leiders en die zullen ongetwijfeld ook in de mondaine badplaats Binz zijn geweest. Marcheren werd flaneren.

De ferry ging vanuit Sassnitz, of eigenlijk 4 km daar vandaan. Voor 48€ mochten Fiets en ik twee en een half uur genieten van de gastvrije diensten van de crew (ahum).

Rügenbrücke

Aangekomen in Ystad waar ik Wallander direct op onderzoek heb gezet naar genoemde diensten (weer ahum). Je zou denken, ha, Scandinavië: muts op en handschoenen aan. Maar niets daarvan. Gisteren, zaterdag, was het met 18 graden al wel meteen een stuk warmer dan in Duitsland. En vandaag, op een mooie Pinksterdag, tikten we de 22 aan met de hele dag volop zon. Geloof ’t of niet, de mensen zaten hier al vrolijk in blote borst op het terras. Amper wind, prachtig weer werkelijk. Ik besef dat het niet de hele reis zo zal blijven. Al mag dat wel natuurlijk.

Skåne

Wat een oase van rust en ruimte, dit Zweden. Zeker in vergelijk met Duitsland, waar de auto’s om elkaar en om je heen jakkeren en waarvan de inzittenden niet echt altijd vriendelijk tegen fietsers zijn. Verrassend wel, dat dit Skåne -de meest zuidelijke provincie- verre van vlak is en waar het stijgingspercentage van de hellingen regelmatig de 8 à 10% haalt. Korte maar krachtige hellingen. In hoogte tikte ik al een paar keer de 170 meter aan. De eerste overnachting was aan de kust,in Åhus. De tweede 100 km noordelijker. Het heeft geen zin om al die kleine plaatsen te noemen, ze staan amper op de kaart. Leve Google maps!

De eerste her-kennismaking met Zweden (ik was er lange tijd geleden al eens) bevalt dus uitermate goed. Glooiend, bossen, kleine plaatsen, reuze aardige mensen, meren en heel veel wit, lichtgroen of veel terra gekleurde vrijstaande (buiten)huizen en dat allemaal in de volle zon. Zo moge het blijven! De eerste duizend kilometers zitten erop. Richting Stockholm gaat het voort.

Dit bericht is geplaatst in Noordkaap 22. Bookmark de permalink.

7 reacties op (5) ZONNIG ZUID-ZWEDEN

 1. LALOS Bernard schreef:

  Bravo à toi Johan…
  Nous sommes maintenant revenus chez nous.
  Bernard Angers

 2. Yvon schreef:

  Ha die Jo ,
  Wat gewéldig , dat je er al 1000 km hebt opzitten ! En ik maar denken , dat je nog in Nederland zat , haha . Had niet goed begrepen , dat je metéén door zou gaan , als het je beviel. Ach…Bourtange…de plek waar m`n ouders elkaar hebben ontmoet .Wat mooi , dat je via Oost-D -de hanzesteden bent gegaan. Het wemelt v d spooksteden daar , maar de `dure` ( opgeknapte steden) zien er zo mooi uit.
  Doe Wallander de groeten. ” Hai hai ” Zweden ; rust -water-zon. Heerlijk!
  Genieten Jo ! [ Wij hebben ook genoten in Karlsruhe /Weingarten- bruiloft was top – het was zalig weer , dus `s avonds buiten eten . Nét zomervakantie . Even flink omschakelen > weer naar school . ] Vanaf nu ga ik je weer ( bijna) dagelijks volgen.
  Groetjes van Wim , liefs, x Yvon.

 3. LALOS Nadine schreef:

  Bonsoir Johan,

  Super, tu avances bien, et la météo est sympathique avec toi.
  Après notre retour, nous sommes au ralenti, nous nous sentions si bien sur nos vélos, la routine nous rattrape. Toutes nos amitiés
  Nadine et Bernard

 4. heleen schreef:

  hi johan
  het landschap ziet er weer prachtig uit met de bekende rode huizen. weer zo dicht bij de natuur te kunnen komen moet een heerlijk gevoel zijn.
  groetjes!

 5. Jacco Halfschepel schreef:

  He Johan,
  Dappere fietser. Heb zelf net in 3 dagen de IJssel afgefietst.
  Valt een beetje in het niet bij jou geglobetrotter.
  Succes en veel plezier verder!
  Tot in Breezand,
  Jacco

 6. Oomah schreef:

  Heel leuk weervom te lezen en de foto’s te zien.
  Je gaat heel goed zo te zien. En leuk dat je de kennissen van 2004 weer snel gaat zien.
  Zwaai zwaai.

 7. LALOS Nadine schreef:

  Profite bien de Stocklom,
  la météo est très élevée en France, souffle nous un peu de fraîcheur.
  Amitiés
  Nadine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *