(4)  HANZESTEDENROUTE: LÜBECK-WISMAR-ROSTOCK

TRIBSEES (ca.40 km ten oosten van Rostock), donderdag 2 juni 2022

Dag 7,8,9: Route: Lübeck – Dassow – Wismar – Neubukow – Rostock – Tribsees Kilometerstand 740.

Dinsdag jl. een niet-fietsdag in Lübeck. Ik noem het soms ook wel een rustdag, maar zo’n 10 kilometer kriskras door de stad wandelen maakt me moeier dan een complete fietsdag. Maar Lübeck was de moeite waard en dat stemde ook de weergoden tot tevredenheid. Weg wind en de temperatuur een graad of vijf in de plus. Voor foto’s van de stad verwijs ik je graag naar de tabbladen (zwart) redelijk bovenaan deze bladzijde.

Al wandelend werd ik steeds meer bewust van verkeersgevaar waar ik met de fiets ook al bijna een paar keer intuinde: als je als voetganger of als fietser groen licht heb gekregen bij een kruising, denk je veilig over te kunnen steken. Zoals bij ons. Maar hier krijgt afslaand verkeer (achter je of tegemoetkomend) tegelijk met jou, rechtdoorgaand, ook groen. Dat kan nog wel eens linke situaties opleveren. Eigenlijk moet je hier bij groen licht net zo opletten als dat je bij ons stiekem door rood zou gaan.

Na Lübeck ging het verder door Mecklenburg-Voorpommern, de dunst bevolkte Duitse deelstaat. De wind redelijk gunstig in de rug en een graad of 15. Geen regen van betekenis. Nou ja, dan vergeet ik even de valse start vanuit Lübeck. Een knetterend onweer met slagregens die de straten blank zetten. Duurde van half 10 tot half 12. En ik maar schuilen onder een parasol van een Grieks bistrootje. En later in een winkelcentrum. Kort na Lübeck passeerde ik de inmiddels fictieve grens van de Bundesrepubliek met de DDR. Een Trabantje en wachthuisje doen nog herinneren aan oude vervolgen tijden.

Wismar Wasserkunst

De volgende Hanzestad was Wismar. Een schitterende altstad met een prachtige Wasserkunst (google maar). En na Wismar was het de beurt aan Rostock, havenstad met ook alweer zo’n imposante binnenstad. Tijdje rondgelopen daar. De moeite waard!

Rostock

Vanaf Rostock ging ik verder dwars door deze deelstaat. Het landschap is groen en verrassend glooiend. Op een dag had ik tot m’n verrassing 550 hoogtemeters. En dat is voor een op het oog vlak gebied best wel veel. Na meestal een hotel of B&B overnachting ga ik vanavond voor het eerst eens tenten. Niet alleen omdat ik dat leuk vind, maar in dit ‘binnenland’ zit niet veel aan hotels. Aan de (Oostzee)kust wel, maar die hotels daar zijn belachelijk duur. Hier in het binnenland zijn er nog genoeg oude dorpen waar de (DDR)tijd stil lijkt te hebben gestaan. Inclusief bestrating (neem de Munnikenweg als vergelijk). Vanaf morgen ga ik de laatste dagen in Duitsland doorbrengen. Het eindpunt hier is Sassnitz, van daaruit neem ik de boot naar Zweden. Het volgende bericht zal waarschijnlijk uit dat land vandaan komen. Het gaat vooralsnog crescendo met Fiets, lijf en psyche. Houden zo!

mijn 5*****-overnachting
Dit bericht is geplaatst in Noordkaap 22. Bookmark de permalink.

2 reacties op (4)  HANZESTEDENROUTE: LÜBECK-WISMAR-ROSTOCK

 1. Oomah schreef:

  Wat een genot je reis zo weer mee te beleven.
  En zo fijn dat je lichaam en geest zo meewerken. Houden zo. Je bent een topper!

 2. oomah schreef:

  Nu op de computer nog eens alle foto’s bekeken en gelezen.
  En het leest zo heerlijk weg.
  Lekker genieten van je verdiende rustdag in Norrköping.
  Zwaai zwaai!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *