(3) DOOR HET NOORDEN VAN DUITSLAND

LÜBECK, maandag 30 mei 2022

DAG 4,5,6:
Route: Oldenburg – Brake – Bremervörde -Glückstadt – Itzehoe – Bad Segeberg – Lübeck
Kilometerstand 561.

Deze drie dagen gingen gingen grotendeels door de deelstaat Niedersaksen. En een deel daarvan is weer Oost-Friesland, weten wij als West-Friezen…
Landschappelijk wijkt dit deel van Duitsland niet veel af van het noordelijke deel van Nederland: agrarisch, veenlanden, ‘moors’/moerassen. Qua wind kan het er ook mee door hier. Niet zo verrassend als je naar de geografische ligging kijkt. Groot water alom.

Route so far

De wind die me de eerste dagen te vriend was, kwam de afgelopen uit een iets andere, de noordwest, hoek. Dat betekent kouder. En omdat mijn route steeds meer noordelijk ging, had ik ook meer last van die wind.
De temperatuur blijft, net als in Nederland,  flink achter. Elf à hooguit dertien graden betekent lange fietsbroek en dito mouwen.
Vanaf woensdag a.s. wordt het beter, hoor ik van verschillende kanten. Fijn voor mij en fijn voor de thuisblijvers natuurlijk.

Twee grote rivieren ben ik overgestoken. De Weser en de Elbe. Vooral die laatste is me nogal een knoeperd. De veerboot doet er een half uur over om naar de overkant, Glückstadt, te komen. In 2004 -de eerste Noordkaaptrip- nam ik de omgekeerde route, maar daar weet ik weinig meer van te herinneren. Dit deel dan.

Deelstaat Sleeswijk-Holstein in. Na Itzehoe -welk een deprimerend oord- is deze wereld nieuw voor me. Hier heb ik nog niet eerder gefietst. Al zal ik dan als eerste de erbarmelijke fietspaden onthouden.
Vandaag, 25km hobbeldebobbel over boomstronken die het asfalt omhoog duwen, gaten en scheuren in het ‘weg’dek. Niet best voor rug en Fiets. ‘Achtung,
Straßenschade’ werd wel één keer aangegeven. En ik maar likkebaardend kijken naar het gladde auto-asfalt naast me. Áls ik al even, veiligheidshalve, mijn blik kon afwenden van wat er zich allemaal voor me weer opdook.

Oldenburg

Vrijwel geen zon deze dagen, af en toe wat regen en heel veel zware bewolking. Per dag rijd ik zo’n 80 tot 100 km, maar dat zal later wel minder gaan worden. Overnachten doe ik in B&B’s of kleine hotels. Of zoals vandaag in een 4****-hotel in Lübeck. Ook een knoeperd, van een hotel dan. Ik trakteer me daarop omdat ik goed rijd, omdat de hanzestad Lübeck een mooie stad moet zijn en omdat ik daar de tijd voor wil nemen. Komt mooi uit, want ik wil sowieso elke week één dag niet fietsen.
Morgen dus toeristische rustdag in Lübeck!

Tot slot, Duitsland en corona. Nog altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Goed dat ik (toch) een mondkap mee heb, want die is al geregeld verplicht gesteld. Ik kon zelfs gisteren geeneens een conditorei binnen omdat ik geen recent negatief testbewijs had. Ik had geen zin om het over mijn inentingen, herstelbewijs en booster te hebben. En, nog even Duitsland en corona: via Booking.com kom je nog eens ergens. Ik vond het al niet zo duur, de overnachtingsplek van gisteren. Bleek die in een…. coronatestgebouw te zijn!

Op de Elbeveer

Tot de volgende keer, over een dag of drie.

Lübeck
Dit bericht is geplaatst in Noordkaap 22. Bookmark de permalink.

Eén reactie op (3) DOOR HET NOORDEN VAN DUITSLAND

 1. LALOS Nadine schreef:

  Bonjour Johan,
  Nous sommes sur le retour après 3 jours passés sur la côte belge à Nieupoort.
  Tu vas nous faire voyager à travers ton blog, et d’apporter notre soutien.
  Bien amicalement
  Nadine et (Bernard)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *