(20) OSLO BEREIKT!

OSLO, dinsdag 2 / woensdag 3 augustus 2022.

Dag 67, 68, 69, 70, 71. Route: Tynset – Alvdal – Koppang – Elverum – Løten – Dal – Lillestrøm – Oslo. Kilometerstand 5147.

Oslo bereikt na 5147km

We zijn er! De volgende mijlpaal… Oslo is bereikt. Na ruim vijfduizend kilometer en tweeduizend daarvan in Noorwegen. En alsof het zo moest zijn; juist op het moment dat ik vanmiddag incheck in mijn hotel hier, begint het flink te regenen. En dat doet het op dit moment van schrijven (21.00u ’s avonds) nog steeds. Gelukkig heb ik het sinds het vorige bericht droog gehad.

Het vorige bericht kwam vanuit Tynset, in het fraaie Østerdalen, waar de rivier de Glåma -de langste rivier van Noorwegen- stroomt. Vier hytte-overnachtingen op een camping op rij. En stuk voor stuk prima trekkershutten met prima faciliteiten en voor Noorse begrippen redelijk betaalbaar. In Koppang staat de hut op een camping gerund door Nederlanders waar ook vrijwel alleen maar landgenoten waren. In Elverum stond mijn hytte pal aan de rivier. Geen muggen of ander ongedierte waar Scandinavië wel berucht om is. Te koud ervoor nu. Van die insecten heb ik vooral in Lapland last gehad, toen het zo warm was. Die nare grote steekvliegen, brrrr als ik eraan terugdenk.

De laatste twee dagen slingert mijn route langs de grote wegen #3 en E6. Dat zijn drukke, doorgaande routes met veel verkeer. Zeker hoe zuidelijker je komt. Maar beide wegen zijn nieuw aangelegd en veel breder gemaakt, waardoor de oude weg uit de roulatie is gehaald. Althans: die ligt er nog wel, maar wordt alleen nog gebruikt door lokaal verkeer. En door fietsers. Fijn breed fietspad!

Waar de Noren goed in zijn, is het aanleggen van tunnels. Dat weten we van de grote tunnels voor het autoverkeer. Maar ook aan de fietstunnel is gedacht. Het gebeurt me dagelijks wel een keer of 10 dat ik onder de weg door moet, diep zo’n tunneltje in, op het diepste punt een bocht moet maken, stil val en dan weer steil omhoog moet ploeteren.
Meer leuke ideeën van de Noorse wegenbouwers: de doorgaande weg even afsluiten voor fietsverkeer en dan met een geel omleidingsbordje de fietser de bergwand insturen. Daar heb ik vorige keer over verteld. Is alweer een paar keer meer gebeurd. Ander voorbeeld van ‘meedenken’ met de argeloze tweewieler: een op het oog fraai fietspad aanleggen, maar dat niet ‘hard’ maken. Blijkt los grind te zijn. Probeer daar maar eens doorheen te komen, met 20 kilo bagage.

Langs het mer Mjøra

Ik ben nu voor de derde keer met de fiets in Oslo. Om wat te variëren, dacht ik dat het wel aardig zou zijn om een andere route naar Oslo-centrum te doen. Via Lillestrøm, ten oosten van Oslo. Geen slimme keuze, achteraf. Lillestrøm is een grote drukke plaats en eigenlijk begint daar de agglomeratie-Oslo al. En is het 25 kilometer een lang lint van voorsteden aan elkaar. Strømmen, Løvenstad, Fjellhamar, Lørenskog, Visperud, Høybråten, Atna, Haugerud, Helsfjyr. U kent ze wel. Onderbroken en aan elkaar gelijmd als ware het Ikea-bouwstukken. Het bruggetje is gemaakt: behalve een lang lint aan industriegebieden is ook de onvermijdelijke knalgrote Ikea-vestiging aanwezig. Het fietspad kronkelde over het blauwgele parkeerterrein van een paar vierkante kilometer, waarover aanhangwagens en busjes vol Billy’s, Lomards en Havsta’s de weg naar de uitgang trachtten te vinden.

Maar toch, uiteindelijk, Oslo dus. De portemonnee kon weer wijd open. Of beter -we zijn in Scandinavië tenslotte- de creditcard kon weer stevig belast worden.
De prijzen van de hotelkamers hier zijn conform de Lofoten-norm. Checkt u zelf maar even iets als Booking.com, doe dat voor de lol. Maar klik vooral niét op ‘betalen’. Als een vorm van compensatie hoeft Fiets de nachten niet door te brengen aan een lantaarnpaal die voor het hotel dienst doet, maar mag-ie mee op de hotelkamer. Die oplossing heb ik zelf maar bedacht, de Noorse/norse receptionist was niet zo soepel met het inleven in het wereldje van de fietstoerist.

Oslo: raadhuis

Woensdag 3 augustus ben ik hier een dag om te toeristen. De foto’s van Oslo staan inmiddels ook op deze website. Highlights die je niet mag missen hier: het Koninklijk Paleis, het raadhuis met zijn twee kenmerkende torens, de Akerhus vesting, Aker Brygge en natuurlijk het prachtige Vigeland sculpturenpark. Gratis te bezoeken en vol toeristen, maar een juweel van een park! Morgen, donderdag 4 augustus, ga ik met de ferry naar Denemarken. Die komt aan land in Frederikshavn en daar begint dan het laatste deel van deze legendarische fietsreis.

Dit bericht is geplaatst in Noordkaap 22. Bookmark de permalink.

3 reacties op (20) OSLO BEREIKT!

 1. Ankie Walhout schreef:

  Je gaat als een speer Johan.
  Straks ben je nog eerder thuis dan wij van onze korte vakantie😉
  Leuk om je verhalen te lezen.
  Dat Chili horror verhaal wil ik nog wel horen als je weer thuis bent.
  Leuk Vigeland, daar heb ik nog wel een leuke anekdote over uit 1991.
  Het internet is hier zo brak, dat ik straks thuis je foto’s nog eens opnieuw ga bekijken.
  Voor nu groetjes en tot gauw.
  Ankie

 2. Yvon schreef:

  Ha die Jo, weer prachtige foto`s op “Noordkaap” ! Lekker rustdagen in Oslo en omgeving? x

 3. Oomah schreef:

  👍 Leest zo lekker weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *