(10) DE EERSTE DAGEN IN FINLAND

MÄNTTÄ (ZUIDWEST-FINLAND), woensdag 22 juni 2022.

Dag 26, 27, 28, 29. Route: Vousnainen – Mynämäki – Huittinen- Nokia – Tampere – Mänttä. Kilometerstand: 2128.

Welkom in Finland! Tervetuloa suomeen!
Het is dat ik vaker in dit land heb gefietst, anders zou het een taalomslag van jewelste voor me zijn. Het Fins lijkt in zijn geheel niet op de andere Scandinavische talen, maar hoort samen met het Ests en het Hongaars (!) tot een compleet andere taalgroep waar voor ons westerlingen geen touw aan vast te knopen is.
Woorden als järvi, lahti, kiitos en ravintola komen in het straatbeeld geregeld voor en ik denk dat ik die wel onder controle heb, zo langzamerhand. Maar het kan zomaar tot grappige misverstanden leiden. Zo reed ik eerder doodgemoederd een werkplaats van een autogarage binnen in de veronderstelling dat ik het woord kahvila had zien staan. Bleek de kantine van de werkplaats te zijn. Zeven stoere mensen in overall keken de vreemde fietser vragend aan. Gauw weggevlucht.

De eerste dagen gaan door de buik van Finland, het zuidwesten. Inmiddels ben ik opgeklommen tot het merengebied. Het land van duizend meren, wordt Finland ook wel genoemd. Nou, zoveel heb ik er nu al gezien, denk ik. In totaal zijn het meer dan 150.000 meren. En met 5,5 miljoen inwoners is het land dunbevolkt. Zeker hoe noordelijker je komt.

Tampere is na Helsinki en de agglomeratie eromheen de tweede stad van het land. Fraaie stad, lijkt wat vanuit de geschiedenis op het Zweedse Norrköping, waar ik eerder was. Ook een oude industriestad -ook voornamelijk textiel- en ook zijn er van die oude fabrieken nieuwe pareltjes gemaakt. In Tampere heb ik een pauzedag opgenomen. Om de stad te bekijken uiteraard, maar hoofddoel was een nieuwe telefoon aan te schaffen. Na net 50km Finland kreeg ik het in het inmiddels legendarische Mynämäki voor elkaar om mijn mobiel te laten vallen. Was niet de eerste keer in zijn bestaan, maar nu fataal. Aanvankelijk even paniek, maar de tijdelijke oplossing was simpel (oude reservemobiel met heel oude simkaart) en kostbaar (op naar een grote stad voor een nieuwe). En o galgenhumor, ben ik in Finland op zoek naar een nieuwe Samsung, rijd ik plots door Nokia. Voor de jeugdige lezers onder jullie -zijn die er überhaupt??-: In het prehistorische tijdperk was Nokia dé koploper op het gebied van de mobiele telefonie. Nokia is een voorstad van Tampere.

Tampere (meer foto’s onder de zwarte tabbalk)

Bij Finland denken mensen misschien aan kou en wollen mutsen en gevoerde laarzen. Tja, in de winter dan. En in het noorden. Maar hier kan het ook zomaar 30 graden worden (wordt zelfs voorspeld, nóu…). De eerste dagen dat ik hier ben, is het een aangename 17 tot 20 graden. Zon afgewisseld met wolken.
Het landschap en dan ook de wegen (verrassend veel fietspaden) glooien flink. Niet zo steil als de kleine weggetjes in Zweden, maar het leverde vandaag toch zomaar ruim 800 hoogtemeters op. Dat bereik je op een Alpenpas ook. Veel groen, veel bomen, veel prachtig kleurende lupines overal (net als in Chili en Nieuw-Zeeland, dit is het bloeimoment). Prima wegdek, super asfalt. Kortom, het rijdt vooralsnog top hier. Ik ben op weg naar de route die ik hier in 2004 ook gedaan heb, die wil ik graag -gedeeltelijk- nog eens doen. Op die weg wil ik overmorgen zijn. Tot tegen die tijd weer!

NB  Bedankt voor alle leuke reacties, op deze site of op een andere manier. Vind ik heel leuk!

Dit bericht is geplaatst in Noordkaap 22. Bookmark de permalink.

2 reacties op (10) DE EERSTE DAGEN IN FINLAND

 1. Oomah schreef:

  Het leest weer heerlijk weg. En niet gek bedacht als je Kahlua ziet staan….
  Je rijdt enorme afstanden, en dat met de nodige hoogtemeters. Knap hoor!

 2. LALOS Bernard schreef:

  Très intéressant de découvrir avec toi ces pays nordiques.
  Je suis comme toi quand mon iPhone tombe en panne ou quand ma micro SD est cassée.
  Allez bon week-end et continue avec nous et pour tous les amis.
  Bernard et Nadine France 🇫🇷

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *